Vanquaille

Dak- en torenwerken

Hellende daken

Traditioneel isoleren tussen de kepers of op de zoldervloer: Wanneer de zolderruimte gebruikt wordt als leefruimte kunt u opteren voor isoleren tussen de bestaande roostering of kepers van het schuine dak. Dit op voorwaarde dat de dakkepers van binnenuit bereikbaar zijn. Materialen zoals soepele rotswol, glaswol, vlas of wol dienen voldoende dik en nauw aansluitend te worden geplaatst zonder spleten. Mogelijks dient de structuur te worden uitgedikt met hout omdat oude kepers vaak maar een zestal cm dik zijn. Apart dampscherm (al dan niet vochtregulerend) is sterk aan te bevelen en beter dan de klassieke spijkerflens. U kunt in bepaalde gevallen ook opteren voor ingeblazen papier- of cellulosevlokken (bvb Isofloc), waarvoor wij samenwerken met opgeleide plaatsers.

Gebruikt u de zolderruimte helemaal niet of heel beperkt, dan kunt u beter de zoldervloer isoleren met stijve panelen met tand en groefsysteem. Hierop voorziet u een beloopbare vloer om materiaal te stapelen of te belopen. Ideaal isolatiemateriaal is o.a. PUR (bvb Eurowall), PIR of XPS. Dit zijn chemische groepsnamen voor de stijve beloopbare platen. Deze laatste manier van isoleren vermijdt dat u ongebruikte ruimtes mee verwarmt terwijl dit niet nodig is.

Sarkingdakisolatie bovenop de draagstructuur: Toepasbaar wanneer de keperstructuur niet toegankelijk is van binnenuit (bvb kamers afgewerkt met gyprocwanden tegen dakgebinte. Voordelen: doorlopend stijf isolatieschild langs buitenzijde geeft minder kans op koudebruggen. Geen binnenwerken nodig aan plafonnage. Nadelen: dakpakket verdikt naar buiten toe met aantal consequenties, moeilijk af te werken wanneer er veel dakkapellen of andere dakdoorbrekingen in het dak zitten. Initieel iets grotere investering mits weliswaar inachtname van mogelijk uitgespaarde binnenwerken